image_intro_alt

Radni SLD przeciwko absolutorium dla Zarządu Województwa i koalicji PO-PSL w regionie

Podczas wtorkowej sesji Sejmiku Zachodniopomorskiego Klub Radnych SLD zagłosował przeciw udzieleniu Zarządowi Województwa Zachodniopomorskiego absolutorium.

Relacja Jerzego Kotlęgi:

UCHWALILI (SOBIE) ABSOLUTORIUM

Absolutorium jest ustawowym sposobem kontroli każdego samorządu nad wykonywaniem budżetu przez organ wykonawczy i jest wyrazem corocznej oceny działalności organu wykonawczego w tym zakresie.

Zarząd Województwa otrzymał absolutorium z wykonania budżetu Województwa Zachodniopomorskiego za 2017 rok. Za było 20 radnych (jedynie głosy radnych koalicji rządzącej PO-PSL).

Marszałek w swoim wystąpieniu pochwalił się na co kierował swoją uwagę. To między innymi infrastruktura drogowa, dokapitalizowanie lotniska w Goleniowie, modernizacja taboru kolejowego. Według niego kluczowym wyzwaniem roku 2017 było rozpędzenie inwestycji dzięki unijnym pieniądzom.

Opozycja negatywnie oceniła wysokie niewykonanie budżetu województwa w zakresie wydatków w sferze polityki społecznej i rozwoju przedsiębiorczości, rolnictwa, rybactwa i ochrony środowiska, wdrażania projektów w ramach RPO WZ. Wytknięto  uchybienia w zakresie planowania i wykorzystania rezerw. Negatywnie oceniono   także sprawowanie nadzoru nad byłym Zachodniopomorskim Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych w Szczecinie oraz brak jakichkolwiek działań wobec znanych publicznie nieprawidłowości dotyczących także nieszczęsnych „wrót sztormowych” pomiędzy Bałtykiem a jeziorem Jamno.

Nic nie zrobiono na rzecz konsolidacji siedziby urzędu. Koszty wynajmu pomieszczeń na biura urzędu marszałkowskiego pochłaniają rocznie wiele milionów złotych. Pewnym już symbolem skuteczności działania zarządu i marszałka jest zawalenie się stropu Zamku Książąt Pomorskich. Do dzisiaj co prawda nie są znane przyczyny tej katastrofy. Nie mniej prawdopodobną przyczyną mogły być błędy przy realizacji inwestycji prowadzanych na terenie Zamku. Radni opozycji (SLD oraz PiS) zaniepokojeni są także zobowiązaniami szpitali wojewódzkich sięgającymi już ok. 250 mln zł.

Przedstawione przez zarząd województwa sprawozdanie wykazało pozornie bardzo dobrą kondycję województwa. Po zdjęciu grubej warstwy lukru widoczna jest jednak inna rzeczywistość.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!